Какво е велпапе?
История, структура, видове и възможности.

Какво е велпапе?

Велпапето е вид картон, състоящ се от гофрирана (вълнообразно нагъната) среда между два гладки слоя хартия. Вътрешният нагънат слой се нарича вълна, а двата външни листа – лайнер. Качествата на велпапето зависят от вида на вълната и материала, от който са изработени вътрешният и външният лайнер. При производството гофрираният слой се закрепва за лайнерите с лепило от нишесте, което също придава здравина на велпапето.

Тип на вълната
Тип на лайнера
Цвят на лайнера
Тип на лайнера
КРИТЕРИИ ЗА ИЗБОР

Видове велпапе

Класификацията на велпапето се прави според техническите характеристики на всеки от компонентите му. Комбинацията между възможните варианти определя качествата на крайния продукт и изделията, направени от него.
DSC_7032

История на велпапето накратко

Първата търговска картонена (не гофрирана) кутия е произведена в Англия през 1817 г. от Алберт Джоунс от Ню Йорк, известен като „бащата на велпапето“. Той я използва за увиване на бутилки и стъклени коминни фенери. Материалът, който използва, е вълнообразна хартия с един облицовъчен лист от едната страна.

През 1856 г. е патентован първият известен гофриран материал – твърда основа за производство на шапки. През следващите четири десетилетия велпапето се използва и като материал за увиване на стъкло и други продукти, които се транспортират в дървени каси.

През 1874 г. Оливър Лонг добавя още един облицовъчен лист и патентова своите подобрения. Това е гофрираната хартия или още велпапе, което познаваме и използваме днес.

В началото на 1900 г. дървените щайги и кутии, използвани до момента за транспорт на стоки, се заменят от опаковки от гофрирана хартия.

Консултирай се със специалист.

Нуждаеш се от велпапе изделие?

Традиционно велпапето е популярно като материал за изработка на опаковки заради своята структурна здравина, която осигурява защита на опакованите в него продукти през целия цикъл на транспортиране. Но с течение на времето употребата му все повече се разширява и днес е много по-универсален продукт. Ние можем да съдействаме за изработката на различни велпапе изедия.
  • Попълнете формата и задайте вашите въпроси. Наш консултант ще се свърже с вас, за да ви представи възможни решения и опции за сътрудничество.